Thursday, November 24, 2011

Experimental Short Film Yang Memaksa Aku Jadi Begini.

Berikut adalah penyebab aku tidak dapat menjadi seorang yang aktif dan jauh sekali hyper-active untuk meng-update blog aku yang tak seberapa ni. Selalu asyik post dekat facebook suruh orang baca, tapi kebelakangan sejak dari aku masuk balik kampus ni nyata aku tak ada masa langsung untuk semua ini. 



Alhamdulillah, saat aku sedang menulis ini beban dibahu ni telah berkurangan. Bukan maksud aku langsung takde ye tugasan aku, ada tu ada tapi takdelah seberat yang aku lalui. Semester 4 sebagai seorang pelajar penyiaran membuat aku agak tidak punya banyak masa untuk bersantai, bertenang dan segalanya. Hari-hari period! Memaksimumkan penggunaan akal fikiran bagi memperoleh hasil kerja serta idea asal yang unik. Semuanya bermula bila terpaksa melalui fasa yang mana kami semester ini perlu menerbitkan sebuah filem eksperimental pendek yang penuh dengan elemen abstract dan simbolik. 

Busy sangat sebab datang dengan 10 idea pun kena reject. Lecturer tak habis-habis nak, "I want something different". Dah ada idea, shooting sampai 4 hari end-up with kena reject lagi. Create satu lagi idea, approve and shooting. Alhamdulillah, dalam kiraan aku 3 kali shooting(3 buah short film) berbekalkan hanya wang sebanyak RM350. End product pun lecturer suka, itu dah cukup membahagiakan kami dan hilang lelah kami kehulu kehilir. So many thing that I learned from those quests. Even menyakitkan dan membebankan, tapi ini proses belajar. Industri yang kejam itu akan lebih teruk layanannya dari kini yang aku lalui. 

Aku selitkan sedikit gambaran dalam proses pembikinan filem pendek kami.


Poster
(END PRODUCT)


Second Shooting and considered as second short film with second actor.


Basil our camera operator.


Idya for the Conti. Itu aku, dari belakang jelah.


Hafizzuddin, The Producer


Aiman our first actor with Ain the wardrobe and props crew


Raihan as lighting, tapi masa ni dia sibuk jaga Conti.


Azza the art director, itu fake blood made by herself.


All the crew with Amir (blue shirt), the one that helpful in composing shorts for Basil.
Can be considered as our Director of Photography.


Lastly, aku as the director. This photo was taken on our first short film.
THE OCD.

Sebuah pengalaman yang berharga dan pengajaran baru bagi kami sebagai sebuah produksi. Learn to be different and see something with different perspective. Defend your ideas, because ideas is abstract. You may see it as rubbish, but who knows that you can make it interesting. 

p/s: 1. Nak updates pasal Production kami? Boleh LIKE dekat page HARDRAYS PICTURES di Facebook. (Tekan Link Untuk Capaian Terus)
2. Tentang Amir, beliau seorang blogger juga dan mempunyai blog fotografinya sendiri. (Tekan Link Untuk Capaian Terus)
3. Sorry tulisan macam carca-marba, aku just nak menulis memang tak fikir apa yang aku nak tulis.







Wednesday, November 23, 2011

Harimau Muda Bukan Harimau Biasa.

(Gambar Hiasan)


Aku tahu aku lambat dalam meng-update blog aku tentang bola sepak. Mana tidaknya, bebanan assignment yang banyak nak mampos! Sampaikan nak update je aku fikir baik aku berehat dan ambil masa untuk recovered balik dari hari-hari yang memenatkan. Okay! Let's jump into the main point.

Saturday, September 24, 2011

Bila Tembakan Betul Mengenai Bontot Mangsa.

Sakit! Sakit! Sakit!

Gambar Hiasan


Huarrgggghhhhh!!!! Semalam aku pergi main futsal. Dah la court tu macam haram! Lepas tu aku pulak macam not into the game sangat sebab dah lama tak main. Kebetulan orang ajak aku pergi je. Sampai sana dengan rasa penuh tak selesanya aku pun mulalah main. Sedang elok main, adalah seorang hamba Allah ni pass dekat aku bola tersebut tak semena-mena aku yang sedang berlari dalam keadaan kebelakang nak sambut bola tu terjatuh dengan penuh tragis sekali. Dalam masa aku jatuh tu kaki aku ini terpeleot, betul ke aku eja tu entah! Memang cantik sangatlah! Sekarang ni aku tengah menghidap seliuh. Nak jalan pun sakit, macam mana aku nak melalui hari-hari yang mendatang. Yang memerlukan kaki aku untuk menjalankan pelbagai urusan. Nak berjalan, bawa kereta, makan, cuci najis dijubur. Teruk betul aku fully utilize kaki aku. Haha. Gurau je. Sememangnya aku sedang sakit sekarang. Tak nak panjang-panjang update. Nak beritahu aku sakit dan korang tolong doakan aku sembuh cepat. Terima Kasih sebab baca entri bodoh aku ini yang hanya inginkan simpati serta kasih sayang. :'( Hahaha!

p/s: Rasa menyesal main futsal.

Wednesday, September 21, 2011

Undi Untuk Pundi!


Undi! Undi! Undi!

Apa cerita ni? Ramai tak turun mengundi!
Rata-rata hari ni kita tengok mana-mana celah je dalam negara kita ni mesti bercerita pasal politik. Ada juga yang pandai  bercerita tapi bila ditanya "Nanti mengundi tak?". Jawapannya, "Tak kut..". Ada ke patut?! Ini khususnya pada mereka yang berusia muda ataupun generasi muda. Jangan bercerita je, kuat sembang dekat kedai kopi, dalam hostel, pejabat dan tempat sewaktu dengannya macam ahli politik berjaya. Alih-alih awak yang tak mengundi. Cerita tentang hak semua orang nak melenting, hak bersuara jangan ceritalah macam usik kemaluan mereka. Inilah masanya! Undi ni boleh dikatakan lebih kurang macam hak bersuara menggunakan penulisan. Korang tak payah nak bersuara ke memekak-mekak dekat blog letih-letih menaip nak nyatakan sokongan pada kerajaan atau pembangkang. Biar aku seorang je letih menaip ajak korang mengundi. Bukan susah pun, tanda je. Orang kurang upaya pun boleh baut ma... Tapi janganlah bagi mereka yang buta, takut nanti ditipu atau merosakkan undi je. OKU jangan marah, aku buat perumpamaan je.
TANDA! TANDA! TANDA! UNDI! UNDI! UNDI!

Korang tak malu ke negara kita ni sampai ada video dan lagu semata-mata nak ajak pemudi dan pemuda ni keluar untuk mengundi. Nampak sangat negara kita ni ada masalah dengan jumlah rakyat yang keluar mengundi. Pada mereka yang pembangkang, jangan sia-siakan tarik 9 Julai, 2011. Kalau setakat nak turun kejalanan tapi tak mengundi, tak guna gak. Korang yang Pro-Kerajaan, nak kerajaan sekarang lagi? Undilah, jangan melompat sokong je. 

Dari berita di TV dan surat khabar hingga ke kedai kopi, ura-ura mengatakan PRU dah nak dekat. Apa lagi, DAFTAR! dan UNDI! Bukan susah pun, online pun boleh tak silap aku. Kalau depan FB boleh duduk berjam-jam, daftar sekejap takkan tak boleh kan? Ke korang nak SPR punya website tu macam FB gak? Hahaha!

Friday, September 16, 2011

Aku Bagaikan Mayat Hidup.


Gambar Hiasan


Sudah cukup seminggu semester ini bermula. Hari ini hari sabtu, menandakan cuti hujung minggu untuk merehatkan diri. Namun, misi aku untuk tidak ponteng pada minggu pertama kali ini gagal aku telah ponteng kalau tak silap dua kelas. Ini semua berpunca dari masalah aku yang kurang rehat. Mana tidaknya kalau sehari aku hanya melempiaskan nafsu tidur aku hanya beberapa jam dan kemudian terus melakukan pelbagai urusan. Yang aku pasti waktu makan perlu tepat. Walau bagaimanapun waktu tidur aku tidak konsisten. Dalam seminggu ini adalah beberapa hari sudah aku habiskan tanpa sebarang waktu untuk tidur. Apa nak jadi? Gila agaknya, dengan semester ini yang pastinya penuh dengan kelas dan tugasan. Mana datangnya waktu rehat kalau bukan sekarang. Mata ini seperti tahu sahaja kini aku di Shah Alam dan ini bukan masanya untuk tidur. Tapi belum ada assingment lagi la mata!

Aku rasa ini semua akibat didikan cuti semester yang panjang aku. Masakan tidak kalau hari-hari tidur jam 4 pagi, sampai sini minta nak tidur awal. Memang taklah broooo!

Jadi sekarang ni aku rasa macam aku ni seperti mayat hidup yang meneruskan kehidupan tanpa tidurnya dengan penuh seksa. Please! Korang yang membaca ni, jangan jadi macam aku. Menyesal tak sudah. (macam kes berat je)

Dahlah, aku nak pergi tukar minyak hitam kereta aku ni. Tak boleh tidur baik aku buat benda yang bermanfaat.

p/s: Sem ni mampu ke aku update selalu blog nie? hurmmmm....

Friday, September 9, 2011

Pijak Dibumi Yang Nyata.

Ya, aku kini lebih pasti. Aku pasti yang aku sekarang ini berada di Shah Alam. Ya, pengajian akan disambung kembali. Berat kaki melangkah meninggalkan rumah setelah empat bulan mengkandangkan diri di rumah serta menternak kelembapan sahaja setiap hari dirumah. Paling sedih untuk meninggalkan mak dirumah sendiri, siapa nak kawan dengan dia? Siapa nak gaduh dengan dia? Mesti lepas ni rindu kena bebel sebab hari-hari tak berguna, duduk dirumah hanya menghabiskan wang dan beras dirumah sahaja. Entahlah, kepala semakin tepu. Nak update blog pun tepu doh!

TAMMAT!

Monday, August 29, 2011

Beraya Tanpa Kata. Bisu Ke?

Hanya Kad Raya Ingin Ku Kirimkan, Untuk Semua Yang Hadir Ke Sini Pada Tanggal 1 Syawal 1432H. Aku tidak banyak benda yang ingin diperkatakan. Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. 
Semoga Ramadan memberi seribu keinsafan dan Syawal yang penuh kegembiraan pada hari kemenangan ini.


Inilah kada raya aku yang tak seberapa. Aku nak letak lambang Blogger.com.
Tapi dah tak larat nak edit. Upload dan tag sana sini memenatkan aku.
 (Tengah taip ni pun mengantuk) 

Baju Raya: 
Jubah Putih.

Malas nak taip dah bye... 

Agak wordless la entri kali ni. Sorry!

Monday, August 22, 2011

Sunday, August 21, 2011

Bukan Saya Sengaja Nak Raba.

#6 YR: Why Mizz Nina? Why!?

Wordless Monday: EPIC!

Tak terkata kerana sibuk menghayati video di youtube.
Saja share:


Superb right? 

YEHAAAAAAAA!

p.s: Memang takde idea nak menulis, layan youtube je....

Saturday, August 20, 2011

Apa Khabar Disana?

Saya Hampir Putus Asa.

Ingatan Untuk Semua.

Manusia Tidak Sedar.

Manusia Tidak Sedar

Saat roh keluar dari jasad manusia,
Sedarkah manusia itu dia sudah tertidur,
Saat roh kembali kedalam jasad manusia,
Sedarkah manusia itu dia sudah terjaga,
Sedarkah manusia saat dia sedar,
Kerana kita manusia yang kadangkala tidak sedar.

Friday, August 12, 2011

Ramadhan... Rezeki... Puasa....


Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirrahim.
Lama rasanya dah tak update blog. Lama ke? Rasanya tak pun... Sibuk dengan hal keduniaan dan akhirat akhir-akhir ini. 

Ramadhan,
Bulan seribu rahmat. Tak kiralah dari segi amalan, pahala, hinggakan kepada perkara rezeki.

Rezeki, 
Begitu banyak peluang memperoleh rezeki bulan yang penuh dengan kerahmatan dan keredhaan ini. Mula saja hari pertama, beratur-atur gerai dibuka sampaikan tak cukup tanah nak buka. Bagi yang mengunjung, berpeluh-peluh berjalan dalam kesesakan pasar ramadhan. Tak cukup dengan tu, menjelang hari lebaran nanti dipacak pula baazar raya Aidilfitri. Dari jual kuih, ke baju raya, disambut pula dengan penjual lemang dan rendang. Bukankah melimpah ruah rezeki bulan mulia ini?

Rezeki dan Aku,
Tak dinafikan rezeki bulan ini begitu banyak, aku pun tak nak terlepas peluang untuk meraihnya. Lalu aku bersama seorang sahabat baik memulakan misi menambah rezeki kami. Tak sampai berapa hari, MALU NAK TENGOK BUMI. MENDONGAK KE LANGIT sahaja yang mampu. Modal lebur, berbekalkan sedikit lagi duit yang ada kami laburkan untuk berhibur bagi menenangkan fikiran kami yang ternyata kecewa. Haha. AKU BUKAN DILAHIRKAN SEBAGAI PENIAGA. Membeli reti, jual tak reti. Faham-faham jelah eh? Malas nak ulas panjang.

Puasa,
Ramai yang menjalankan ibadat puasa, dan tak kurang ramainya yang tak berpuasa.
Alhamdulillah bagi mereka yang berpuasa, ganjaran yang baik untuk amalan yang dilakukan. Insya-Allah.
Bagi mereka yang tak berpuasa, jalan masih ada. Allah sediakan jalan kehidupan untuk kita. Cuma akhirnya belum pasti.Selagi ada hayat, berpuasalah di bulan Ramadhan, kerna kita takut kali ini Ramadhan yang terakhir bagi kita. 

Aku dan Puasa,
GASTRIK! GASTRIK! Pada tanggal puasa ke-8, suatu pengalaman dan ujian yang amat menguji kesabaran dalam beramal dalam bulan mulia ini. Menghidap gastrik dan bertahan untuk terus berpuasa. Memulas-mulas, bagai kain yang basah diperah hingga kering dan terus diperah. Alhamdulillah, hari ini puasa ke-12 sudah beransur pulih, bagaimanapun masih mengambil antibiotik hingga habis nanti.

Itu sahaja kali ini, lain masa aku tulis lagi.
Insya-Allah.
SEMPENA BULAN RAMADHAN INI, rasanya masih tidak terlewat kerana kita masih berada dalam bulan penuh kesyukuran ini. SALAM RAMADHAN AL-MUBARRAK buat semua Muslimin dan Muslimat.

Tuesday, July 26, 2011

Penoreh Gentar Turun Menoreh Kerana Harimau


Hari-hari cerita pasal harimau... Dikedai, rumah, pejabat, facebook, dan dimana-mana sahaja. Sampai dalam hutan pun cerita pasal harimau... Kalau dulu, kalau orang kena telan harimau je baru cerita pasal pak belang nie.... Semenjak dua menjak ni makin menjadi.... Harimau Malaya Baham Singa lah, Harimau Baham Garuda lah..... Cerita pasal harimau je.... Sampaikan si penoreh pun asyik dok teringat pasal harimau je, lalu tak jadi pergi menoreh.... Mana taknya, tengah menoreh pun cerita pasal harimau malaya.... Datang betul harimau, getah kemana, jasad pun kemana.... Nak sangat cerita pasal harimau, duduk terus dalam perut harimau.... Hahahaha! 

p/s: apa aku merepek ni sial? lantaklah, ada jugak orang baca.... 

Tuesday, July 5, 2011

POKOK

Seperti yang aku janjikan aku akan berkongsi perihal tentang POKOK. Bukan aku nak bercerita perkara-perkara saintifik berkenaan pokok. Aku pun bukanlah pakar sangat pasal sains ni, kalau aku pakar lama dah aku sekarang ni belajar memerah otak dalam jurusan berhubung sains. Hahaha….


Pokok… Pokok… Pokok… Apa yang kita tahu tentang pokok. Pernah dengar pepatah resam padi? “Makin Berisi Makin Menunduk”. Aku bukan nak cerita banyak hal pepatah tu, aku pun sebanarnya tak pasti itu pepatah ke simpulan bahasa atau perumpamaan. Al-maklumlah, SPM bahasa melayu pun jawab macam aku ni bukan melayu. Hahaha…. Orang bukan melayu lagi gempak berbahasa melayu.

Monday, July 4, 2011

Malaysia Menentang Taiwan (Ulasan Peribadi), Introduksi Pertembungan Dengan Singapura.

Lama sungguh aku tak update blog ni. Haha… Aku pasti ramai yang tak menantikan apa-apa entri dari aku. Aku sedarlah blog aku ni tak hebat. Hahaha…. Merendah dirinya aku, sedangkan aku berketinggian yang agak tinggi dari orang lain. Terus pada perkara pokok yang aku nak ulas sedikit.

Monday, May 30, 2011

Tiga Tahun Untuk Sehelai Jubah, Sebuah Topi dan Sehelai Sijil



Tiga tahun yang melayakkan. Tiga tahun yang penuh liku. Tiga tahun yang membawa kebahagian. Tiga tahun pengajaran. Tiga tahun pengalaman. Tiga tahun untuk harapan tiga insan. Tiga tahun untuk pemulihan. Tiga tahun untuk membuka minda. Tiga tahun mengenal dunia. Angka tiga yang punya banyak makna. Bermain antara anak muda dan impian serta pengorbanan yang penuh beban. Namun, telah lunas akhirnya.

Hasilnya sehelai Jubah menyelubungi si muda pada 18hb Mei, 2011. Sebuah topi yang mengangkat antara si muda dengan insan lain disekelilingnya. Meletakkan berguni-guni anak bangsa tinggi bersama-sama sehelai sijil. Sebuah tiket kehidupan yang belum pasti, belum pasti ada kerusi yang mampu diisi untuk si muda. Dalam arus yang deras, sehelai sijil mampu menjadi sebaris dengan sekeping tisu buat mengelap tangisan oleh si muda yang masih hingusan.

Saturday, May 14, 2011

Minggu Juara-Juara

Minggu ni memaparkan pelbagai kejayaan yang dilakarkan oleh setiap pasukan sama ada diluar ataupun dalam negara. Semua nak menang piala gila-gila. Siap ada yang nak kejar, kejuaraan berganda musim ni. Belum sempat semua liga melabuhkan tirai, sudah ada yang bergelar juara. Kalau nak tengok setiap game yang ada memang tak terkejar oi! Banyak tu, lepas tu semua pakat nak julang piala musim ni. Dari Seria A, BPL, FA Cup dan tak lupa juga dalam negara kita Piala Super. Bukan main gah masing-masing nak main, kalau semua game boleh pergi tengok dekat stadium aku rasa gaji sebulan kerani pun tak cukup. Tapi kalau korang CEO mungkin mampulah. Hahahaha!

Tuesday, May 10, 2011

Hari Ibu Atau Hari Lembu?


Beberapa hari lepas seluruh dunia menyambut hari ibu. Iaitu demi mengingati jasa seorang wanita yang kalian semua panggil ibu, mak, mama atau seangkatan dengannya. Tujuan entri kali ini bukan untuk mengupas atau mengenang mana-mana jasa ibu didunia ini. Bukan ibu aku, dan juga bukan tentang ibu kau. Mungkin tentang ibu jari, dan mungkin juga tentang ibu... ibu... ibu... engkaulah ratu hatiku (nyanyi macam lagu iklan Nespray). Sudah! Hentikan.... Teruskan pada agenda utama....

Monday, May 9, 2011

1,2,3 Cuti Mula! Demam?! Lentik Auto!

Bismillahirahmanirahim..... 
Eh? Dah cuti sem? Wah.... Pejam celik jelah kawan. Tak perasan jugak aku dah mula tulis blog balik. Bila eh aku last update blog aku nie? Hurm... Aku tanya korang pun tak guna, aku pun dah lupa. Hahaha. 

Monday, March 28, 2011

Raja Lawak Ke Raja Gobal? Musim ke-4?!!!!

Aku pun semakin buntu.... Sekali sentuh blog ni, idea untuk menulis terus menitis-nitis. Nampak sangat aku rindu akan kerajaan olok-olok diblog aku ni. Tertiris segala idea membasahi blog ni. Dah kisah yang bodoh tapi tak sebodoh blog benda-benda bodoh. Namun masih boleh dianggap bangang tahap Dewa Tupai!

Dengan tag "Ini keje aku time bosan2...huhuhu...ok x????" sungguh matang member aku mencari publisiti untuk memperkenalkan kumpul hudoh lagi hina untuk join raja lawak. Dengan penuh semangat yang waja! Kami akan menentang siapa sahaja diatas pentas RAJA LAWAK. Firasat aku kuat, Minggu Pertama dah jadi Raja Paling Lawak! Sebab orang dok gelak kena tendang keluar dari Raja Lawak. Lalu musim itu dimenangi oleh Raja Gobal, jurulatih bola sepak kebangsaan. Entah kenapa dia menang aku pun tak tahu. 


Hal sebenarnya yang teman nak highlight ni adalah: 
MACAMANA KAWAN AKU BOLEH ADA IDEA NAK EDIT GAMBAR SAMPAI JADI SE-INDAH INI? 
*lebih indah dari muka penduduk taman indah!

Ini satu kemaluan yang sangat besar! Seluruh masyarakat Facebook dapat tengok... Kini exclusive di blog aku sendiri!

p/s: sudah ada yang mencabar! perlukah kami sertai? Hurm... Perlu difikirkan lagi.... 

#5 YR: Peter Hollens vs Mike Tompkins! (gaduh besar!)


Fuiyo! Lama tak buat review tu..... Aku bukan taknak  review, memang hari-hari aku mentelaah youtube. Tapi takde masa aku nak buat perkongsian dengan korang ni. Korang bukan baca pun! Hehehe... Takdelah, aku takde masalah. Well, I'm Degree now. Cakap omputih pun cam askar Gurka, speaking kunon juboq! Dah sembang banyak tarak guna*terkeluar identiti sentul aku. Meh rapat, yang jauh datang dekat yang rapat biar sampai sendat *lucahnya! 

Once upon a time..... *pak hang! macam bodoh....
I would like to introduce you guys with this brand new youtuber's that is also can be consider as awesome as Mike Tompkins! *tak kenal Mike Tompkins? Tekan link ini.

Dah sekarang sudah ada gaduh besar, bukan gaduh betul sampai bertumbuk. Konsep sekarang dah semakin berkecamuk. Dah mula tiru meniru. Tapi bagi aku macam ni baru persaingan sihat, lebih sihat dari lumba lari dalam guni. Serta lebih sihat dari badan Syanie. Hahaha.

Aku lebih suka review pasal Peter Hollens ni. Aku teringin kalau mampu ada kolaborasi antara Mike Tompkins dengan dia ni. Kerna, Peter lebih mantop dari segi vocal. Hentaman vocal melampaui batas norma pembikin video viral si Mike. Manakala Mike lebih cerdas dan cergas dari otak lembu pada sudut hal ehwal bunyian serta keunikan video.

Baru-baru ni peter dan mike bertembung antara dua lagu yang sama. Kedua-dua memilih lagu yang sama. FIREWORK-KATY PERRY. Lalu dengan cara ini mudah untuk aku buktikan keterampilan hebat dorang ni.  Samada benar atau tidak tuduhan aku diatas*macam cakap dekat mahkamah lak! 

POT-PET-POT-PET!
Sembang kuat habuk tarak, meh aku kasi berhabuk sikit.
TENGOK VIDEO LUCAH DIBAWAH!

PETER HOLLENS

Harmonis dan Bertenagakan? Cuma Beatbox kurang kepelbagaian.

MIKE TOMPKINS


Ini memang tak disangkal dah kehebatan dia. Tengok jumlah viewers pun dah tahu! Haha.

So, korang dah tahulah kan kenapa aku cakap "gaduh besar"? Tak faham? Memang korang ajak aku bergaduh.... Tapi sebelum tu aku nak tepon mak aku dulu, takut nanti gaduh sampai mati. *poyo!

Sekian sahaja review kali ni harap korang suka, setelah sekian lama takde review. ENJOY!

p/s: Aku ada banyak video lagi nak review ni. Tunggu!!!!


Lamanya....


Ha.....! Dia dah mai dah.... Tu dia!!! Hahaha.... Berkurun aku rasa aku tak update blog ni.... berjimak hampir setiap hari dengan assignment yang tak putus-putus dari lecturer. Indahnya hidup, rasa seperti seorang yang terpelajar rasanya kalau macam ni. Tapi sah-sah aku bengap juga! Penat... Sistem pemikiran aku semakin lembab... Kena service ni! Service over, 10:0. Begitulah nisbahnya antara kesibukan kerja memerah semua tenaga aku, dari bersuka ria. Hilang semua tenaga jantan aku! Hari-hari hambakan diri pada assignment yang melambak. Aku rasa macam nak buat hubungan intim je dengan assignment aku semua. Selamatlah kumpulan In-team tak kasi, kalau tak lama dah. Hahaha. Dah aku merepek apa? Trafik blog aku dah cam jalan kampung lenggang je.... Kerajaan PATRAQUE kena lakukan sesuatu ni! Tiada tarikan lagi blog aku ni, selain aku yang main tarik tali dengan assignment aku. Main tarik tali (lagu elyana)~ MEREPEK-MEREPEK! Dah... Harga kerepek dekat fakulti aku 2 ringgit. Apa aku cakap ni... Dah la! Tak siuman lagi... Ini semua sebab osman... Ntahlah, aku pun dah blur....  Bye!

Friday, February 25, 2011

Tetris!

Korang ingat tentang Tetris? Alah~ Permainan masa kita kecik-kecik dulu. Bukan main lagi kalau dapat main dulu. Nama game tak tahu, tahunya main je. Permainan yang memerlukan kita menyusun blok-blok sehingga ia mampu runtuh. Masa aku main dulu black and white tak tahu la macam mana nak kombinasikan dia supaya roboh. Selalunya aku kalah. Damn! So, tujuan sebenarnya adalah untuk kita kumpul markah dan berlagak pada kawan yang turut sibuk menunggu giliran sebab dia pun sibuk nak pinjam main Tetris ni. Aku punyalah! Aku nak main! Suruh bapak ko beli lah! *aku tak sekejam itu.

Hebatnya permainan ni kerana ia mampu bertahan sampai sekarang. Even game dalam handphone korang pun ada Tetris cumanya ia dah ditukar nama. Ini semua propaganda!*aku tak pasti.

Konsep tetris ni hebat sampai mampu bertahan lama dalam kancah*ayat nak gempak je permainan video yang semakin gila babi ni. Keluarlah apa pun jenis game, tetap ada lagi yang main Tetris hingga sekarang. Bukan sebab senang nak main, mungkin juga faktor kesesuaian kerana ramai memilih main game ni masa ada masa lapang dan ingin tenangkan fikiran. Tahniah! Sampai sekarang Tetris disanjung. Bukan itu sahaja malah sampaikan pada muziknya yang sehodoh-hodoh cipta dulu kala itu pun orang kutip untuk di-improvisasi*apsal kimak sangat ayat aku nie!!! Dalam masa yang sama banyak lagi industri yang mengambil konsep Tetris ni untuk diterapkan seperti fesyen dan arkitektual.

BERIKUT CONTOH YANG AKU MAMPU KONGSI:

*TETRIS APARTMENT (ARCHITECTURAL)

*TETRIS SHELF(INDUSTRIAL DESIGN)

*TETRIS BRACELET (FASHION) 

*TETRIS SHIRT (FASHION)


LASTLY AKU TINGGALKAN KORANG DENGAN MUZIK TETRIS (REMIX)


Aku harap korang faham apa aku cuba cerita dekat korang. Tak faham? Pigi mampos!

P/s: Lama tak update kelu lidah ini meng-update.*serasa aku, aku tak update guna lidah tapi guna jari. ahahaha!

Monday, February 14, 2011

Google Translate Mampu Jadi Bahan Jenaka Membuat Kita Tersenyum.



Memang macam cilaka. Pagi Maulud Nabi ni aku tak boleh tidur. Jadi aku cuba-cubalah guna google translate. Nak tengok pandai ke tak dia translate bahasa melayu rojak aku ni. Ternyata sangat pandai dan terlebih "pandai". Hahahaha! Nak bukti? Nah! Korang jangan gelak... Tahan dari tersengih. Apa-apa pun mulakan dengan membaca entri*sila tekan aku yang ni dulu baru korang faham apa kejadah dia translate. Sumpah PANDAI!

Step Kedua Baca Apa Yang Dia Translate Dekat Bawah Ni:

Hospital Di Perlukan Di Shah Alam



Hi.... Aku malas nak sembang banyak pasal apa aku nak cerita dalam entri kali ni. Korang tengok tajuk pun dah faham. Percaya atau tak, itulah apa yang ditanggung oleh rakyat Shah Alam yang dah lama menetap. 

Aku ni belajar je sini, rasa gak. Padahal baru satu kes, aku dah terasa gila memang hospital ni diperlukan. Weh! Takkan nak pergi klinik swasta memanjang. Sakit jugak gua beb.....! Belajar bukan free, kena bayar jugak. Paling dekat Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang. Jauh dol! Aku kira-kira guna maps Google adalah dalam 10km. Dah satu kerja lagi nak sampai kesana. Kalau buat orang tercekik tulang, aku rasa sampai sana memang boleh bawa keluar terus tulang ikan tu tanpa bius. Mampos dah pesakit tu. Hahaha. 

Dalam gelak-gelak aku ni bengang pun ada. "Shah Alam", mana je ko sebut nama tempat ni siapa tak kenal? Kalau tak kenal, sah-sah bukan orang Malaysia. *i.c merah yer bang? ke PATI? Haha. Dalam pengamatan aku lah, inilah satu-satunya bandar raya yang takde Hospital. Malu laaaahhh sikit.... Dulu, aku duduk Alor Gajah, Melaka ada je hospital. Siap ada bilik X-ray sume lagi. Hurm..... 

Nak salahkan siapa? Entahlah..... Nak salahkan kepimpinan sekarang, sepatutnya sejak 20 tahun dulu lagi tempat ni ada hospital. Tak guna juga tolak sana, tolak sini. Baik Poliklinik yang sedia ada sekarang ni korang fully utilizes-kan je. 
Memang ada nak bina, tapi bila boleh siap? 2000 rakyat meninggal akibat tak sempat ke hospital? Renungkan-lah.....

P.s: Aku ada entri yang aku dah sedia ada untuk di-postkan. Tentang Valentine's dan pencapaian blog aku. Memandangkan aku semakin malas sekarang. Eloklah aku fokus pada satu-satu entri sahaja. Banyak-banyak pun takde orang baca tak guna jugak kan? Hahahahaha!

Thursday, February 10, 2011

Laptop Menjadi Desktop: Realiti Atau Fantasi!

Seperti yang aku janjikan pada entri yang lalu. Tajuk aku kurang suka, macam haram. Tapi itu je aku boleh fikirkan. Bacalah...

Tuesday, February 8, 2011

Aku Tak Suka Dengan Blog Yang COPY PASTE.

Gambar Ehsan: Ada nama dalam gambo tu, baca sendiri! 

Terang dan tak lagi bersuluh, korang baca tajuk yang Maha kurang ajar tu pun korang dah faham. Bukan dengki tapi nampak kotor. Pemikiran dibawa-bawa untuk makin sempit. Oi! Kalau macam tu budak sekolah rendah pun dah boleh update blog hari-hari. Mana budak tu nak dapat sumber? Tak susah... Nak aku senaraikan? Boleh je...

NI HA!:

Utusan Online
Kosmo Online
Harakah Online 
*pun boleh la kalau budak tu nak nampak hebat dalam politik.

Nak lagi? 
Suka bagi tips kan? Ni tips aku boleh bagi...
Kau pergi blog orang lain, lepas tu kau baca sampai buntang mata.
Rasa agak ilmiah, dan kena dengan diri kau.
KAU COPY PASTE-lah!!!!!!!
*ni sebab banyak cerita kau tak kena langsung dengan diri kau. Cam PELIK!

Lepas tu bila dah ramai follower, eloklah kau ucapkan terima kasih dan Alhamdulillah. Hahaha! Sedangkan penulisan kau, altered sikit je~ Sekejap, jangan lupa gunakan TAJUK yang DUDUK DITANGGA TERATAS CARIAN GOOGLE. So, nanti senanglah orang view blog anda. LOL. 
*aku dah tak larat senggih sambil taip sume benda dkt atas tu. Percayalah, aku rasa kesungguhan dan kebodohan orang yang berkaitan.

Jadi, benarlah kata aku tadi kan? Anak kecil pun mampu update blog kan? (muka penuh keyakinan)

Ini buka surat layang atau apa-apa yang aku maksudkan apa-apa. Ini nasihat pada yang terasa. 
*terasa? Sorry.. Sorry... Ada aku kesah? Berubahlah weh~

Kesimpulannya, nak cari makan guna NUFFNANG je. *siapa tak tahu, google pls Kalau aku suruh tulis sendiri, gagap anda nanti. LOL.

Nak popular dan ada identiti serta mampu dipandang hebat?
Ikut cara dorang ni.

DAH, PUAS HATI AKU!!!

P.s: Aku punya lappy dah jadi desktop. Entri lain aku cerita pasal ni.

Wednesday, February 2, 2011

Selamat Hari Jadi Abah

Benda ni berlaku minggu lepas. Abah aku punya birthday jatuh pada 23hb Januari baru-baru ni. Tapi memandangkan aku ni agaklah busy lahanat, terpaksalah majlis tersebut ditangguhkan. Kalau ikutkan abah aku seawal mungkin dia nak buat, panggil aku balik dari Shah Alam sesuka hati dia. TAHULAH AWAK TU BIRTHDAY BOY! Hahaha.... Biasalah orang tua kita ni, selalunya mesti diorang faham akan kekangan masa yang kita lalui ni. Nama pun pelajar. Dengan itu majlis diadakan pada hari Jumaat lalu iaitu bersamaan dengan 28hb Januari 2011.

Takdelah besar mana pun majlisnya, makan anak beranak je. Lepas tu aku ajak la tiga lagi askar aku yang merupakan kawan-kawan aku. Dengan muka tak malunya diorang pun ikut*gurau jelah, aku tahu korang malu. Hahaha! Takde kawan-kawan mana best kan? Lagi ramai lagi seronok.

AGENDA:
1. Makan Malam
2. Mandi Air Panas Di Kolam Air Selayang.

*Birthday Boy!!!!!!!!!

*Western Food Malam Tu..

*Mereka Yang Memeriahkan Majlis

*Gambar Kenang-Kenangan :P

*tuut.. tuut...

*couple of the year! (tipu jek..)

*korang jangan nak budget handsome sangatlah!

*Disinilah kami makan!

P.s: Maaf gambar pergi mandi air panas takde, aku sibuk mandi so memang tak ambil gambar. Haha. Gambar kat atas ni pun random je, aku malas nak detail sangat gambar apa aku nak letak. Haha.

-SEKIAN-

::HAPPY BIRTHDAY ABAH::




Sumber Tenaga Patraque